Vyhledávání
      

Ryzec plstnatý (Lactarius vellereus)

Houby > 

Šířka rostliny: 
od 8.0 cm do 10.0 cm
Doba plodu: 
Červenec, Září, Říjen, Listopad
Použití: 
v potravinářství

Fotogalerie (3 fotek):
       Další fotky >>>

Popis rostliny:  
Do skupiny bíle zbarvených ryzců náleží asi pět druhů, všechny s chutí ostře palčivou. Ryzec plstnatý má klobouk 8 -10cm široký, třeň je 2 -6 x 2 -5cm velký, bílé barvy, měkce plstnatý. Lupeny jsou bílé, ve stáří naokrovělé, řídké. Dužina je bílá, pak bledě žlutavá. Mléko je bílé, stahující. Výtrusný prach je bělavý, výtrusy skoro kulovité, tenkostěnné, s jemnou, řídce síťnatou amyloidní ornamentikou. Cystidy jsou vřetenovité.

Ryzec peprný (Lactarius piperatus) má klobouk 5 -30cm široký, třeň je 3 -9 x 1 -3cm velký, bílé barvy, lysý. Lupeny jsou smetanové, husté, úzké, sbíhavé. Dužina je bílá, pak žloutne, pod kapkou síranu železnatého se zbarvuje pleťově růžově. Mléko je bílé, později bledě žluté, palčivé, nesrážlivé, výtrusy jsou oválné, tenkostěnné, s jemnou řídkou, neúplnou amyloidní ornamentikou. Cystidy jsou vřetenovité.

Pro ryzec plstnatý je charakteristický sametově plstnatý klobouk, řídké lupeny a kratší, silnější třeň. Ryzec peprný má klobouk lysý, lupeny velmi husté, nízké a třeň delší.

Ryzci peprnému se podobá další bílý ryzec, který je vzácnější, ryzec zelenající (Lactarius glaucescens), jehož mléko pod kapkou hydroxidu draselného krásně zežloutne, zatímco mléko ryzce peprného se nemění. Při sesychání se na něm objevují šedozelené skvrny. Ryzec zelený má sbíhavé lupeny a roní bílé mléko, které se na vzduchu sráží a zelená.

V Severní Americe roste ještě příbuzný druh ryzce plstnatého ryzec vlnatý (Lactarius deceptivus), který se liší vlnatým okrajem klobouku a většími výtrusy.

Čeleď:
Russulaceae - holubinkovité

Výskyt:
Ryzec plstnatý i ryzec peprný rostou velmi hojně v létě a na podzim, často i v relativně suchém období. Tolerují zvyšující se kyselost půdy, ke které dochází vlivem zhoršujícího se životního prostředí. Oba druhy najdeme nejčastěji v listnatých lesích, kde tvoří mykorrhizu s buky, duby, méně často v jehličnatých lesích pod smrky a borovicemi. Jsou rozšířeny v celém mírném pásmu severní polokoule.

Použití:
Určitými kuchyňskými úpravami je možné palčivou chuť částečně odstranit a houby je možné jíst. V některých oblastech na Ukrajině, v Rumunsku nebo v Polsku se sbírá i prodává na trzích ryzec peprný, který se upravuje prudkým pečením na slanině a cibuli.

Palčivost také zmizí kvašením. Výzkumy ve Švédsku objevily v čerstvém mléku většiny ostře palčivých ryzců cytotoxicky aktivní seskviterpeny.


 
 

Reklama - Kontakt
Copyright © 2010-2013 AtlasRostlin.cz
Publikování nebo šíření jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu je zakázáno.