Vyhledávání
      

Klouzek kravský (Boletus bovinus)

 

Houby > 

Výška rostliny: 
od 3.0 cm do 8.0 cm
Šířka rostliny: 
od 5 mm do 1.8 cm
Doba sběru: 
Červenec, Srpen, Září, Říjen
Použití: 
v potravinářství
Náročnost: 
polostín, vlhko

Fotogalerie (0 fotek):

Popis rostliny:  
Klouzek kravský je jedlá houba a její mladé plodnice jsou tržní. Klobouk této houby je široký 30 -100mm, v mládí ploše vyklenutý, nafialovělý, pak bělavý až bledě kožově hnědý nebo hnědookrový, za vlhka lepkavý, za sucha suchý a lesklý, hladký, dosti pružný. Okraj klobouku na zpočátku mírně podhrnutý, později ostrý a někdy u starších plodnic zprohýbaný a rozložený, trubky jsou vysoké 6 -10mm, od klobouku těžko oddělitelné, na třeň sbíhavé, žlutě okrové, později nahnědlé. Ústí jsou u mladých plodniček okrouhlá, šedavá. Později jsou široká, hranatá a složená, radiálně uspořádaná a podobají se síťce. Podobně je tomu u hřibu dutonohého. Třeň je dlouhý 30 -80mm, silný 5 až 18mm, stejně zbarvený jako klobouk. Většinou je kratší než průměr klobouku a nemá prsten. Dužina je bledě okrová, s hřibovou chutí a vůní. Výtrusy jsou vřetenovité, hladké, bledě žluté. Výtrusný prach je olivově žlutý.
Záměna za jedovatou houbu není pravděpodobná. Zamění-li se klouzek kravský za některý jiný klouzek, nestane se nic, protože jsou všechny jedlé. Nejvíc se klouzku kravského podobá klouzek zrnitý. Mají podobnou barvu, oba jsou bez prstenu a rostou pod borovicemi. Klouzek zrnitý na rozdíl od kravského má velmi jemná žlutá ústí.

Výskyt:
Klouzek kravský roste v létě a na podzim, od července do října, v písčitých borových lesích, např. v Polabí. Hlavně se objevuje v září a říjnu. Často ho bývají celé skupiny mezi porostem brusinek a vřesu, a to někdy i na okraji lesa. Společně s klouzkem kravským roste často současně také jedlý slizák růžový.

Použití:
Tato hřibová houba je dost opomíjena přesto, že je jedlá, chutná a vhodná pro přepravu. Dá se velmi dobře použít do polévek, houbových pokrmů i k nakládání do octového nálevu. Nedá se téměř loupat, jak je to u klouzků obvyklé, ale není to nutné. Při vaření a sušení červená.


 
 

Reklama - Kontakt
Copyright © 2010-2013 AtlasRostlin.cz
Publikování nebo šíření jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu je zakázáno.