Zpět na seznam

Hřib hnědý

Boletus badius

Detail
Kategorie Houby
Výška rostliny od 3 cm do 15 cm
Měsíce plodů Červenec, Srpen, Září, Říjen
Použití rostliny v potravinářství
Popis

Hřib hnědý je jedlá tržní houba. Klobouk je masitý, suchý, tmavě kaštanově až čokoládově hnědý, sametově hladký, za vlhka slizký, většinou pravidelně sklenutý, široký 30 -130mm. Trubky jsou vysoké 10 -20mm, bledé, později žluté nebo žlutozelené, pomačkané modrají. Ústí trubek jsou drobná, v mládí bělavá, později bledě žlutá až zelenavá a na otlacích zeleně modrají.

Třeň je světlejší než klobouk, válcovitý, světle hnědý, někdy ploše zmáčknutý, dole často zúžený, prodloužený, někdy zahnutý, vysoký 30 -150mm a tlustý 10 -40mm.

Dužina je bělavá, po rozkrojení nad trubkami slabě modrá, málo červiví. Má dobrou chuť a příjemnou vůni.

Výtrusy jsou vřetenovité, hladké, žlutavé až hnědé, výtrusný prach je olivově hnědý.

Tento hřib je možné zaměnit za hřib žlučník. Při sběru je nutné sledovat barvu ústí trubek, hřib hnědý je má žlutozelená, hřib žlučník bílá nebo narůžovělá a povrch třeně, žlučník má zřetelnou velkookou síťku.

Hřib hnědý se také nazývá poborovák, sameťáček, sladkohříbek, panský hřib i suchohřib.

Výskyt:
Hřib hnědý roste od července do října v jehličnatých lesích, méně v listnatých. Bývá velmi hojný, daří se mu ve vysokých borových lesích mezi mechem, spadaným dřevem a jehličím, hojně roste také v podhorských smrkových lesích. Snadno se pozná, nebývá červivý.

Použití:
Tento hřib je velmi chutný, všestranně použitelný, dobře se suší i konzervuje. V octovém nálevu je možná konzervovat i větší, na čtvrtky nebo na půlky nakrájené klobouky.
Nové fotografie rostlin